ACT Therapie

Waar staat ACT voor? (Spreek je uit als het Engelse woord, fonetisch geschreven: ekt) 

Acceptance & Commitment Therapie (ACT) is een nieuwe vorm van gedragstherapie, die verschillende werkzame methodieken met elkaar combineert.

De theorie die achter ACT schuilgaat, gaat verder dan alleen de klassieke en operate conditioneringstheorieën. We hebben als mens te maken met een nog grotere denkmachine in ons hoofd. De methodiek Relationele Frame Theorie (RFT) vormt de ruggengraat van ACT.

Omdat we als mensen zo goed zijn in denken, staat dat denken ons ook regelmatig in de weg. Onze gedachten kunnen namelijk af en toe een loopje met ons nemen en ons dingen laten ervaren die helemaal niets met de werkelijkheid te maken hebben.

ACT is sterk verwant met andere vormen van de derde generatie gedragstherapie, zoals dialectische gedragstherapie (DBT), Mindfulness based cognitieve therapie (MBCT), gedragsactivatie en functioneel analytische psychotherapie (FAP)

ACT bestaat uit zes verbonden componenten:

Acceptatie: maak ruimte voor vervelende ervaringen en emoties
Defusie: gezonde afstand nemen van vervelende gedachten
Het Zelf: flexibel omgaan met je zelf(beeld)
Hier en Nu: meer leven in het Hier en Nu
Waarden: stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt in het leven
Toegewijd Handelen: actief investeren in je waarden en hier naar handelen
Gezamenlijk zorgen de oefeningen voor meer psychologische flexibiliteit. Hierdoor leer je beter om te gaan met hetgeen je overkomt in het leven en zul je sneller geneigd zijn om dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn.

Vind jij het ook niet de hoogste tijd om actie te nemen?!

Ik neem nu actie!